O Restauracji Farina

“Gotuję z pasji, aby sprawić
przyjemność moim Gościom”
Monika Turasiewicz
Szef Kuchni

O nas

Nazywam się Monika Turasiewicz, jestem Szefem Kuchni Restauracji Farina. Sztuka gościnności jest moją pasją i rodzinną tradycją. Od ponad dziesięciu lat staram się, wspólnie z całym zespołem, aby Farina była w Krakowie miejscem wyjątkowym. Mamy szczęście prowadzić restaurację w zabytkowych wnętrzach pałacowej kamienicy w sercu miasta; stare sufity i sklepienia, manierystyczne, renesansowe kolumny przypominają, że Kraków nie tylko od zawsze był kolebką tradycji, ale i miejscem światowym, otwartym na nowe trendy i idee. Chciałam, żeby właśnie taka była nasza restauracja.

Nasza kuchnia

Ryby są podstawą menu Fariny, drugim - obok mąki - elementem logo naszej restauracji. Są zdrowe i można z nich wyczarować mnóstwo ciekawych potraw. Mąka, reprezentowana w logo przez worek, to przygotowywane w naszej kuchni, delikatne bułeczki, makarony, ravioli czy tradycyjne pierogi. Te świeże, naturalne składniki, poddane pełnej temperamentu i pasji interpretacji kulinarnej nabierają niepowtarzalnego charakteru i łączą się w oryginalne kompozycje.

Historia miejsca

Każdy, kto odwiedza Kraków bez trudu odnajdzie Restaurację Farina. Zwiedzając Stare Miasto wystarczy skręcić w jedną z piękniejszych otaczających Rynek Główny uliczek, dobrze znaną krakowianom ulicę św. Jana. Jej atmosferę współtworzy historyczna architektura: dawne magnackie siedziby: Czartoryskich Lubomirskich, Popielów czy Wodzickich.