„Podejmowanie gości jest sztuką. To także wielka radość i satysfakcja.”

Nazywam się Monika Turasiewicz, jestem Szefem Kuchni Restauracji Farina. Sztuka gościnności jest moją pasją i rodzinną tradycją. Od ponad dziesięciu lat staram się wspólnie z całym zespołem, aby Farina była w Krakowie miejscem wyjątkowym. Mamy szczęście prowadzić restaurację w zabytkowych wnętrzach pałacowej kamienicy w sercu miasta; stare sufity i sklepienia, manierystyczne, renesansowe kolumny przypominają, że Kraków nie tylko od zawsze był kolebką tradycji, ale i miejscem światowym, otwartym na nowe trendy i idee. Chciałam, żeby właśnie taka była nasza restauracja. Dlatego staramy się, by Farina była kwintesencją Krakowa, miasta kosmopolitycznego, łączącego tradycję z nowoczesnością, jednocześnie przepełnionego niepowtarzalnym, domowym urokiem. Moja kulinarna pasja ma swój początek we wspomnieniach z dzieciństwa. Już jako kilkuletnia dziewczynka przyglądałam się jak moja Babcia, znająca kuchnię od podszewki, serwowała w swoim krynickim pensjonacie potrawy z okolic jej rodzinnego Lwowa czy Stanisławowa. Bywał więc na stole barszcz ukraiński, zgliwiały ser, pielmieni ze śmietaną, studzienina. Do dzisiaj zdarza mi się sięgać do jej przepisów, jednak najczęściej powraca do mnie po prostu wspomnienie tej ciepłej radości, jaka wiązała się z przyjmowaniem gości. Po ukończeniu Liceum Muzycznego wybrałam studia na Wydziale Historii Sztuki, Uniwersytetu Jagiellońskiego. Nie interesowała mnie kariera pianistki, tak oczekiwana przez moją najbliższą rodzinę. Już właściwie wtedy wiedziałam, że jedyną sztuką, która naprawdę mnie interesuje jest sztuka kulinarna. Dziś, wspólnie z mężem, mam przyjemność prowadzić restaurację, która daje mi możliwość realizowania moich kulinarnych fascynacji i dzielenia się tą radością z naszymi gośćmi. Idea Fariny i jej menu to nasze wyobrażenie o prostej, dobrej kuchni; świeżej, lekkiej, aromatycznej, inspirowanej podróżami i nowalijkami. Dzięki zgranemu i profesjonalnemu zespołowi kucharzy i kelnerów nasze wysiłki zostały niejednokrotnie docenione przez gości, którzy dzielą się opiniami o nas, np. za pośrednictwem portalu TripAdvisor. Corocznie jesteśmy też wyróżniani przez słynny Czerwony Przewodnik Michelin, „Main Cities of Europe”. Serdecznie zapraszam do Restauracji Farina.